2012. november 25., vasárnap

Csak egy újabb mánia?

           Gyakran felmerül a kérdés napjaink hajviseletével kapcsolatban, hogy: mi ez a hajfonás mánia a lányoknál? Az interneten, és főként napjaink egyik legnépszerűbb közösségi oldalán a Facebookon, gyakorta találkozunk újabb és újabb hajfonás minták képeivel, videóival, amelyeket főként fiatal lányok osztanak meg egymás között és hozzászólásokban fejtik ki, hogy mennyire szeretnék, ha nekik is ilyen frizurájuk lenne. Egy GYIK internetes oldalon is felmerült ez a kérdés és a következő válaszok érkeztek rá:

- Akárhol neten, iskolában ezt látom. Képeket hajfonás technikákról, meg órán fonják egymás haját. 17-18 éves korosztály. Vagy ez csak felénk van így? Kicsit már zavar, mert folyton ezt látom.

„Unatkoznak :D Amúgy a hajfonás tényleg szép (főleg a különlegesebbek) Meg jó érzés mások hajával bíbelődni. :) Nálunk nincs ilyen, múlt héten volt egyszer, de az is csak úgy random jött. :D „

„Most nagy divat a fonott haj :)”

„Divatos is, praktikus is. Én is szeretem befonva hordani, nagyon szépen tudom a saját hajamat is befonni, látványos, mégis egyszerű.”

Semmi, kezd divatba jönni itthon is. Szokd meg, mert egy ideig még ezt fogod látni:D”

                                                                                                                http://www.gyakorikerdesek.hu

     Nagyon gyakran megoszlanak a vélemények ezzel az "új divattal" kapcsolatban, de az is lehet a végeredmény, hogy elismerik, igenis van valami különleges, valami egyedi és természetes a hajfonásban.  Ha kritizálni szeretnénk azt is mondhatjuk, hogy igen ez egy újabb mánia a lányok körében, amit idővel egy másik vált fel. De mitől válik valami népszerűvé, közkedvelté, ha nem azáltal, hogy valaki megkedveli, majd egyre jobban megszereti azt, megmutatja barátainak, rokonainak, ismerőseinek és manapság már is internetre kifüggeszti. Ezáltal újabb rajongói lesznek vagy éppen újabb kritikusai, de akár így akár úgy ismertté válik. Így van ez véleményem szerint a hajfonás manapság egyre inkább elterjedt divatjával is, valaki  befonja a haját, aztán kimegy az utcára vagy lefényképezi és felteszi a Facebookra. Egyesek kommentálják, pozitív véleményekkel illetik, míg mások összesúgnak a háta mögött, mondván: hogy néz ez ki, nincs semmi ízlése a divathoz. De hatása így is úgy is volt: beszéltek róla. Hát mi ez, ha nem a reklámozásnak egyik formája? És természetesen ez járul hozzá az új divat, a hajfonás divatjának kialakulásához. Szükséges ehhez az is, hogy valakinek éppen mániájává váljon ez az új stílus,  és megrögzötten igyekezzen újabb és újabb fonásmintákat kitalálni, alkalmazni és közzétenni azokat, ezáltal segítve elő ennek a divatnak a továbbélését és sokszori megújulását. Így válik a hajfonás technikája, egy egyszerű mánia által sajátos, egyedi és sokszínű, sokak által közkedvelt divatos hajviseletté. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése