2012. december 8., szombat

Egy kis ínyencség...

 Vegyünk közelebbről szemügyre egy olyan hajfonás technikát, amely jelenleg nem elterjedt olyan nagymértékben hazánkban. Az, aki megpróbálkozik elkészítésével, nem tud egymaga megbirkózni ezzel a feladattal, és még ha segítséget is vesz ígényben több órát is magába foglalhat elkészítése ennek a fonástípusnak. Gondolok itt az afro-hajfonásra.
Az afrikai lányok hazájukban már gyerekkorukban  megtanulják  a hajfonás rejtelmeit, ezért felnőttkorukra olyan rutinnal és tapasztalattal rendelkeznek a hajfonás területén,  amely csak sok éves tapasztalattal és gyakorlással sajátítható el.  Így olyan hozzáértéssel és technikával nyúlnak ehhez a műfajhoz, amely egyedivé és utánozhatatlanná teszi munkájukat. De persze ők sem profik ezen a téren, leginkább saját országukban megtanult technikát tudják alkalmazni, viszont, ha a hajfonás egy másik típusával találják szembe magukat, lehetséges, hogy nem sikerül megoldaniuk a feladatot.  De mindenképpen  egy olyan alapvető tapasztalat van birtokukban, amely során könnyebben el tudják sajátítani más országok  hajfonás-technikáját. Persze ez a helyzet fennáll nálunk is, pl. ha valaki már gyerekkora óta foglalkozik ezzel a területtel és gyakorolja szorgalmasan, akár szakértővé is válhat és ezáltal könnyebben tanulja meg más országok speciális fonástípusait. Mindenképpen azt szeretném hangsúlyozni, hogy ha az afro-hajfonásról beszélünk egy olyan "ínyencséggel" találjuk szembe magunkat, amelyet csak annak  szakértői vagy azok szorgalmas követői tudnak elkészíteni. 
De hogyan is készül egy ilyen típusú hajfonás?
           Az afro hajfonások készítésekor apró tincsekre szedjük a hajat, majd a tövétől kezdve fonni kezdjük. Hajunkat pótolhatjuk műhajjal is, így érve el  kívánt hosszúságú és vastagságú fonatokat. Az afro hajfonásoknak többféle variációja létezik: afrofonás, twist, parkettafonás, gauffree.. A frizurák előnye, hogy nem kell -és nem is lehet- vele sokat bajlódni, beszárítani, fésülni, stb. Ha például műhaj fedi a sajátot, nem éri annyi káros hatás, vegyszer, hő, környezeti ártalom, erős fésülés, szmog stb., ezáltal annak van ideje pihenni, regenerálódni, egészségesebb, szebb lesz és gyorsabban nő. Természetesen a frizura mosható és nem károsítja a hajat. A fonatok hossza átlagos esetben 30 cm, 60 cm és 90 cm lehet, de természetesen egyedi, köztes hosszúságú tincsek készítésére is van lehetőség.
 Emellett 3 vastagságot különböztetünk meg, amik nagyban befolyásolják a tincsszámot is:
 vastag (9-10 mm tincsátmérő, összesen 80-100 tincs),
 normál (6-7 mm tincsátmérő, összesen 130-150 tincs) és
 mikrofonott (3-4 mm tincsátmérő, összesen 160-180 tincs).
 Az afrofonásokat műhaj nélkül is el lehet készíteni, de nem javaslott. Esztétikailag sem túl jó és az élettartama is max. 3 hétre csökken.

 
Típusok:


·         Afrofonás: apró tincsekre szedett hármas fonás. A tincsek vastagságától (és saját haj mennyiségétől) függően 130-200 tincs készül. A színek akár egy tincsen belül is keverhetők, így melírozott hatás érhető el. A frizura elkészítéséhez minimum 5-6 cm saját haj szükséges. Lenövéstől függően 1,5-max. 3 hónapig hordható, utána már nem esztétikus, ezért célszerű kibontani. Illetve bizonyos idő után (2-3 hónap) a hajszálak közt kinövő babahajak  és a tövek elkezdenek rasztásodni, amit elég nehéz később kibontani (és ez már a saját hajra nézve is káros).

·         Twist fonás : apró tincsekre szedett kettes fonás. A tincsek vastagságától (és saját haj mennyiségétől) függően 130-200 tincs készül. A színek akár egy tincsen belül is keverhetők, így “spirálos” hatás érhető el. A frizura elkészítéséhez minimum 10 cm saját haj szükséges. Lenövéstől függően kb. 1,5 hónapig hordható, utána már nem esztétikus, ezért célszerű kibontani. Illetve bizonyos idő után (2-3 hónap) a hajszálak közt kinövő babahajak  és a tövek elkezdenek rasztásodni, amit elég nehéz később kibontani .

·         Parkettafonás : ez az frizura, ami csíkokban követi a fejbőrt. Elkészítéséhez minimum 15 centi saját hajra van szükséged, akkor is, ha műhajjal kéred, ugyanis az csak erősítésre/színesítésre szolgál. Saját haj mennyiségétől, fejmérettől és a csíkok vastagságától függően átlagosan 7-12 csík készül. A többi afro hajfonásnál korábban elveszíti esztétikusságát, ezért csak 2-3 hétig tanácsos hordani.


·         Gauffree- fonás: Apró tincsekre szedett hármas fonás. Annyiban különbözik a normál afrofonástól, hogy a tincseket csak addig fonjuk, ameddig a saját hajad tart, azután szabadon hagyjuk a végeket. Leginkább göndör végű műhajjal készül, de gyakran készítik egyenes hajjal is. A tincsek vastagságától (és saját haj mennyiségétől) függően 130-200 tincs készül. A színek akár egy tincsen belül is keverhetők, így melírozott hatás érhető el. A frizura elkészítéséhez minimum 5-6 cm saját haj szükséges. Lenövéstől függően kb. 1,5-max. 3 hónapig hordható, utána már nem esztétikus, ezért célszerű kibontani. Illetve bizonyos idő után (2-3 hónap) a hajszálak közt kinövő babahajak  és a tövek elkezdenek rasztásodni, amit elég nehéz később kibontani (és ez már a saját hajra nézve is káros).
 
                               
http://haircoholix.com/afrofonas-3/afrofonas-tipusok


És végül itt egy videó, amely segít könnyebben elsajátítani ezt a technikát:









http://www.youtube.com/watch?v=Moqx-xMHjHQ




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése