2012. december 12., szerda

A férfiak és a hosszú haj...

Beszéljünk egy kicsit a férfiakról is!
Eltérően az eddigiektől, szeretném, ha kitérnénk arra  a kérdésre, hogy milyen viszonyban állnak a férfiak és a hosszú haj kérdése, egyáltalán hogyan alakult ez az évek folyamán, ugyanakkor előfordult e az, hogy azok a férfiak, akik hosszú hajat növeszettek be is fonták azt. A történelem során, a különböző korokban mindig más és más volt az elfogadott, divatos, vagy éppen elítélt hajviselet, így a férfiak hajviseletének hossza többször is változott.
Volt olyan időszak, amikor úgy vélekedtek, ha a férfi hosszú hajat növeszt, szégyenére válik. Ha viszont az asszony növeszti meg haját, díszére van, mert haját fátyol gyanánt kapta. Késöbb voltak olyan hiedelmek is, hogy a haj levágása, az ember megcsonkítását jelenti. A honfoglalók például rövidre nyírt hajjal jártak, de a kereszténység felvétele után hosszúra növesztette haját a magyar. A török korban szokásba jött a fej borotválása is, amit egyes vidékeken sokáig megőriztek. A hosszú, váll alá érő hajat rendszerint befonták, copfba kötötték. Sokszor láthatunk olyan történelmi, vallásos témájú filmeket is, ahol a szereplők hajviselete is erről tanusokodik. Ezekben a filmekben a hosszú haj óriási gyakorisággal követhető nyomon a férfiaknál. Persze nem minden esetben beszélhetünk arról, hogy ez a hosszú haj be is van fonva, de olykor ez is megfigyelhető. 
Elszakadva a történelmi előzmenyektől térjünk rá arra a kédésre, hogy hogyan érvelnyesül a jelenkori társadalomban a hosszú haj a férfiaknál. Ma is az egyik, és talán a legjobban meghatározó szempont a divat. Nagy hatással van úgy a férfi, mint a női hajviseletre az éppen aktuális hajviselet a sztároknál, vagy meghatározó lehet, főleg a fiatalok körében a különböző stílusokat képviselő csoportokhoz való tartozás, a baráti társaság. Fontos lehet továbbá az ellenkező nemnek a visszajelzése is ebben a témában, sok férfi esetében meghatározó lehet egyéni stíusa, hajviselete kialakításában, az  a szempont, hogy elnyerje a másik nem tetszését. De ez véleményem szerint megfigyelhető a nők esetében is.
Mindenképpen ami lényeges, hogy a férfiak hajviselete manapság már nem annyira kötött vallási vagy egyéb tekintetben. Ami a legjobban meghatározó szempont az a divat. Ugyanígy nem határozható meg az sem pontosan, hogy milyen szempontok szerint dönt egy férfi a hosszú haj viselése mellett, hiszen a jelen korban ezt sem kötődik szabályokhoz, társadalmi előírásokhoz. Hogy  manapság miyen formája létezik a hosszú haj viselésének a férfiaknál? Ez is főként egyéntől függ. Legtöbb esetben copfba kötik hajukat, de találkozhatunk olyanokkal is akik a hajfonást választják. Ennek egyik formája az afro hajfonás például, de ez függhet az illető férfi nemzetiségétől vagy esetleg foglalkozásától is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése